Debatindlæg

Debatindlæg af Asger Thormann, gymnasieelev

Generationen der løfter ansvaret

Vi er den første generation, der kommer til at mærke klimaforandringerne, og vi er den sidste generation, der kan gøre noget ved dem. Forskernes vurdering er, at omfattende handling skal ske nu. Vores generation er ved at tage kampen op, men det virker som om, vi taler for døve ører, når vi skriger efter handlekraft og fremskridt. Det virker som om, at regeringen og især klimaministeren taler os efter munden: ”det er så flot, så flot når unge mennesker interesserer sig” og ”Vi har et meget, meget ambitiøst klimaudspil” men sandheden er at vores stemmer bliver umyndiggjort, og værst af alt at forskernes resultater anses som ”holdninger”. Det er en meget farlig verden, vi lever i når forskningsresultater bliver til ”alternative fakta”.

Vi strejker i skoletiden. Vi strejker, da det er den eneste metode, vi har for at blive hørt. Det ligger i den danske mentalitet at ”børn da skal gå i skole og blive kloge og dygtige”, og vi elever vil da hellere end gerne klare os godt. Jeg vil gerne i skole fredag den 15. marts, hvor jeg står foran Christiansborg, for jeg synes, at min uddannelse er vigtig. Jeg vil gerne i skole, men jeg strejker i stedet. Grunden, til at jeg gerne vil uddanne mig, er, så jeg kan gøre en forskel i den verden, vi lever i. Hvordan kommer jeg nogensinde til at gøre en forskel, når de, der har udannet sig før mig ikke bliver lyttet til? Der er to muligheder og begge er lige skræmmende: Enten tror politikerne ikke på, hvad forskerne siger, eller også vælger de at ignorere det.

Hvis politikerne ikke tror på forskerne, er politikerne enten uintelligente eller også er politikernes tillid til uddannelsessystem ikke-eksisterende. Hvis politikerne mener, at uddannelsessystemet ikke er korrekt, hvorfor går jeg så i skole fem dage om ugen, med flere timers lektier om aftenen og afleveringer i weekenden for at opnå viden, der i politikernes og samfundets øjne er ligegyldig? Jeg kender folk, der lægger ti timer i en femtimers aflevering for at få karaktere høje nok til at blive eksperter inden for et felt: Er deres tid spildt? Spilder politikerne bevidst de unges tid?  

 Jeg er bekymret for, at det politiske system som det ser ud lige nu vægter kortsigtede økonomiske fordele højere end langsigtet bæredygtighed. Vores kamp bliver ligegyldiggjort når politikerne har de samme to ting at sige til det vi står for: Enten får vi at vide, at vi skal passe vores skole, eller også bliver vi heppet på. Det siges, at vi har ”forstået det” og vi sætter fokus på en vigtig sag og verden skal tage sig sammen. DET ER IKKE DET VI VIL HAVE. Det skal understreges at vi ikke står derude og råber for at blive klappet på skulderen og få en medalje om halsen. VI VIL HAVE HANDLING. Vi er i Danmark nødt til at få en grønnere politik, og det skal være nu. Set i lyset af det kommende folketingsvalg, kunne jeg godt tænke mig at se modige politikere. Politikere, der tror mere på en fælles, grøn fremtid end deres eget genvalg. Vores standpunkt er helt klart: Al politik er klimapolitik. Mange, der kritiserer vores bevægelse, tager det standpunkt, at vi mangler vores egne forslag, men det er meget simpelt: lyt til forskerne, lyt til eksperterne.

Vores forældre og vores bedsteforældre kender allerede problemet og lever fortsat et liv i overflod. Dem, der har skabt klimaforandringerne, kommer ikke til at kunne tage ansvaret, og den forrige generation lader som om, at det heller ikke kommer dem ved. I økonomiske termer: Det er som om, at den ældre generation spiser af deres mursten og lader os stå tilbage uden noget, når de engang er væk.

Vi er den første generation, der kommer til at mærke klimaforandringerne, og den sidste, der kan gøre noget, og det er min mission, at vi bliver husket som den generation, der tog ansvaret på vores skuldre. Den generation, der løftede det tunge læs. Den generation, der virkelig gjorde noget mens vi stadig kunne.

Åbent brev fra Ungdommen

Vi, Ungdommen, er dybt bekymrede over vores fremtid. Mennesket er i øjeblikket
årsag til den sjette masseudryddelse af arter, og det globale klimasystem står
på randen af ​​en katastrofal krise. Denne krises ødelæggende virkninger er
allerede mærket af millioner af mennesker over hele kloden. Men vi er langt fra
at nå målene i Paris-aftalen.

Vi unge udgør mere end halvdelen af ​​den globale befolkning. Vores
generation voksede op med klimakrisen, og vi skal håndtere den i resten af
​​vores liv. På trods af dette er de fleste af os ikke med i de lokale og
globale beslutningsprocesser. Vi er menneskets stemmeløse fremtid.

Vi accepterer ikke længere denne uretfærdighed. Vi kræver klima
retfærdighed! Vi kræver retfærdighed for alle tidligere, nuværende og
fremtidige ofre for klimakrisen. Derfor rejser vi os! Tusinder af os har taget
gaderne i de sidste uger over hele verden. Nu vil vi lade vores stemmer høre.
Den 15. marts protesterer vi på hvert eneste kontinent.

Vi har brug for, endelig, at behandle klimakrisen som en krise. Det er den
største trussel i menneskets historie, og vi accepterer ikke den manglende
handling, der truer hele vores civilisation. Vi vil ikke acceptere et liv i
frygt og ødelæggelse. Vi har ret til at leve vores drømme og håb.
Klimaændringer sker allerede. Folk døde, dør og vil dø på grund af det, men vi
kan og vil stoppe dette vanvid.

Vi, Ungdommen, er begyndt at handle. Vi kommer til at ændre menneskets
skæbne, uanset om du kan lide det eller ej. Den 15. marts og mange gange mere
efter, vil vi rejse os, indtil vi ser klimaretfærdighed. Vi kræver, at verdens
beslutningstagere tager ansvar og løser denne krise.

I har svigtet os tidligere. Hvis i fortsætter med at svigte os i fremtiden, vil
vi, de unge, selv sørge for den nødvendige forandring. Ungdommen i denne verden
er begyndt at bevæge sig. Vi kræver, at verdens beslutningstagere tager ansvar
og løser denne krise.

Fra Klimastrejke, Fridays For Future Danmark, på vejne af den internationale
koordinering af klimastrejker

Vi opfordrer alle til at strejke når det er muligt, hvor det er muligt, og
særligt at oprette en strejke i din by d. 15. marts, eller tage til en strejke
i en by i nærheden af dig. Fremtiden er i vores hænder. Forandring er
nødvendigt. Vi kan godt!

Bragt på engelsk i The Guardin 1. martshttps://www.theguardian.com/environment/2019/mar/01/youth-climate-change-strikers-open-letter-to-world-leaders