Gymnasie/ung.udd./HHX, HTX, erhvervsuddannelser, professionsuddannelser osv!

Du går på en ungdomsuddannelse, og du kunne godt tænke dig at deltage i en strejke (eller arrangere din egen). Men måske kender du kun dig selv, eller nogle få andre, som godt kunne tænke sig at gøre det samme.

Hvordan får du så flere med, og spredt ideen på skolen?

Her kommer nogle gode råd!

Først og fremmest: Det lyder rigtig godt at I har lyst til at strejke! Vi kan hurtigt fortælle jer at der med garanti er andre og flere end dig/jer som har lyst til at strejke – problemet er at I endnu ikke er kommet i kontakt med hinanden endnu. Det er nemlig generelt det problem vi har – at vi føler os alene med klimaangsten. Vores erfaringer fra Den Grønne Studenterbevægelse og Klimastrejkegruppen er, at rigtig mange gerne vil gøre noget, men fordi de ikke kender særlig mange andre, så bliver det ved individet. SÅ – det vigtige er at få skabt kontakt til andre på jeres ungdomsuddannelse som også godt kunne tænke sig at deltage.

En af de letteste måder at gøre dette på (men også én der kræver mod), er at stille sig op til den næste morgensamling som finder sted på skolen, og så tale til alle elever på én gang.

En anden er at bruge nogle dage på at stille sig ved et bord i kantinen (hvor man har lavet et hurtigt banner som hænger på væggen), hvor man fortæller sine medstuderende om skolestrejkerne og Greta Thunberg. Samtidig kan man lave A4-plakater i word som man printer ud og hænger op rundt omkring på skolen, og på toiletdørene overalt, hvor man fortæller kort om strejken, og hvordan man kommer i kontakt med jer, så I kan mødes og lave en koordineret indsats. En tredje ting er, at man laver en særskilt facebookbegivenhed (som “Tårnby Gymnasium skolestrejker 1. februar!”), som man deler med skolen, både via ens venner, via intranettet o.l. — og så kan man jo altid lave en blanding af det hele! 😀

Vores erfaringer er, at når først man fortæller andre om sin bekymring, og fortæller dem vigtigheden af at råbe op og deltage i strejker, så vil man selvfølgelig få nogle negative svar fra de mennesker som ikke bekymrer sig – men man vil samtidig få rigtig mange virkelig dejlige svar fra folk som ønsker at gøre en forskel! ISÆR blandt den danske ungdom, hvor den seneste undersøgelse viste at ikke mindre end 99% af alle unge! (og det er ikke engang en overdrivelse) bekymrer sig for klimaet og for deres fremtid, og ønsker at regeringen gør mere. Så statistisk set burde der være stor opbakning!

En sidste VIGTIG ting at informere folk om, er selvfølgelig at de nok vil få fravær fra undervisningen ved at strejke. Skolen kan ikke stoppe jer, men de kan give jer fravær. En måde at undgå dette på er at alliere jer med jeres naturfagslærere eller samfundsfagslærere – fordi netop disse i teorien ville kunne tage hele klassen med på ekskursion til strejken (for naturfagslærerne gælder det bevarelse af biodiversitet og planetens økologiske balance, for samfundsfagslærerne kan de vise hvordan demokrati virker i praksis ;P ).
Håber det var en hjælp – og spørg endelig om mere!

Kh Casper Iversen, på vegne af Den Grønne Studenterbevægelse og Klimastrejke DK