Hvad er Fridays for Future?

Efter det svenske valg var blevet afholdt, er klimakrisen jo ikke blevet løst af den grund. Derfor tog Greta Thunberg en beslutning om, at fortsætte strejken hver eneste fredag mellem kl 9 og 13. Og ikke kun i Stockholm, men i så mange byer som muligt – både i Sverige og i resten af verden. Det har hun og mange andre gjort lige siden under navnet Fridays for Future (Fredage for Fremtiden).

I løbet af oktober måned bredte strejken sig til 13 byer i Sverige, og består af både skoleelever, gymnasieelever, universitetsstuderende, voksne der strejker fra deres arbejde og bedsteforældre. Alle strejker de hver fredag for at sætte fokus på klimaet – fordi det er vigtigere end alt andet vi ellers laver.

For at sætte ekstra fokus på skolestrejken, har Greta og Fridays for Future iværksat en global skolestrejke fredag d. 30. november, for at få spredt budskabet og ideen endnu længere ud. Så langt væk som Australien er der skolestrejke, hvor der strejkes fredag d. 30. i hele 27 forskellige byer! Det gør de under hashtagget #schoolstrike og #FridaysForFuture. Du kan se mere på www.schoolstrike4climate.com

Du kan se Gretas opfordring til strejker hver fredag i youtubevideoen ovenover! På twitter er denne opfordring blevet set af mere end 103.000 mennesker!

I Finlands hovedstad Helsinki, talte Greta foran 10.000 mennesker. Den tale hun holdt der, har inspireret utrolig mange mennesker til at deltage i klimakampen, en tale der siden er blevet set og delt 100.000 vis af gange på facebook. Du kan se den på facebook her, med danske undertekster.

Vi strejker også i Danmark for klimaet – og alle kan strejke om fredagen hvis de ønsker. Man kan starte her fredag d. 30. november fra 9-13, eller man kan gøre det andre fredage i fremtiden. Inde i København strejker vi allerede hver torsdag fra kl 8:30 til kl 10, og det er både unge folk fra Den Grønne Studenterbevægelse, bekymrede forældre fra gruppen Klimaforældrene, og bedsteforældre der vil hjælpe deres børnebørn som har kaldt sig Bedsteforældrenes Klimaaktion. Men alle kan strejke i hele landet, for alle danske kommuner kan gøre mere for klimaet. Kommunerne kan investere mere i vindmøller så de bliver selvforsynende med bæredygtig strøm. De kan indføre kødfrie dage i skoler, daginstitutioner og hos dem selv på kommunen. De kan skifte deres egne biler ud med elbiler, og plante flere vilde blomster, buske og træer overalt i kommunen. Og meget meget mere. Dette kan vi minde dem om! Både nu, op til det næste kommunalvalg, og resten af tiden.