Viden om klima


Fra denne side kan du finde viden om klimaet. Du kan selvfølgelig altid gå på biblioteket, som vi klart vil anbefale, fordi det er sejt at læse, og man tit kan få hjælp til at finde gode bøger. De har også gratis Wi-Fi.

Det er ikke alle sider i verden der er slået op her, men det er et sted at starte. Læs om de forskellige sider, og vælg så det du synes ser mest interessant ud. Bortset fra NOAH, der er obligatorisk. Du har tabt hvis du ikke klikker ind på deres hjemmeside.NOAH
Det første sted vi vil foreslå dig at kigge, er hos NOAH. NOAH er en mega sej organisation, der i mange år har arbejdet for at fortælle folk om hvordan mennesker påvirker klimaet og miljøet. De arbejder også med at påvirke politikere i hele verden – det kaldes lobbyisme. NOAH findes i mange lande, hvor de er kendt som “Friends of the Earth.”

På siden herunder finder du både tekst, billeder og youtube videoer om klimaet. Tjek det ud! NOAH er nummer 1, old school og klog, venner med de levende træer, ligesom Gandalf fra Ringenes Herre.

http://www.global-klima.org/

(Man kan også være frivillig i NOAH – måske er det noget for dig? Eller måske vil du bare høre hvad de laver? tryk her, hvis du er nysgerrig! )

————-

CONCITO

Concito er en “grøn tænketank.” En tænketank er et sted hvor man samler viden, ser på hvordan tingene hænger sammen, og fortæller om det. Nogle gange kommer en tænketank også med forslag til hvad man kan gøre for at ændre på noget. Concito laver rigtigt meget godt arbejde, blandt andet med at beregne hvor meget en gennemsnitlig dansker udleder af CO2 pr. år. Hos klimastrejke er vi helt sikkert fans af CONCITO. CONCITO er ligesom Hermione fra Harry Potter, virkelig klog! Nogle gange lidt for klog til at andre kan forstå det.

Selve CONCITOs side er ikke så nem at læse, og de har heller ikke letlæselige faktasider. Deres sprog er fyldt med besværlige og sætninger som “strukturelle politiske tiltag, der kan adfærdsregulere indkøb,” og sådan noget. Der er helt sikkert vigtig viden gemt derinde, det bliver bare ikke sådan lige serveret for dig.

MEN, de har lavet KLIMAAMBASSADEN, som faktisk er ret cool. Der kan man deltage i forskellige aktiviteter, hvis man kan overbevise sin lærer om at det er en god idé. Der er også nogle aktiviteter man kan deltage i som frivillige projekter, hvis altså man bor i København.

Det bedste vi har kunnet finde fra CONCITO er den her e-bog. Den er lavet til undervisning, og indeholder faktisk en god blanding af forståeligt fakta, nogle ok videoer (hvis man ikke bliver træt af tegnefilm), og så øvelser som ikke er super kedelige. Ok forslag til din naturfagsundervisning.

Det mest interessante vi har læst fra CONCITO, som ingen andre har lavet endnu, er et projekt som handler om livsstil. Deres rapport er 76 sider lang, hvilket er pænt langt … Men til gengæld er det udregnet at hver dansker i gennemsnit udleder 19 ton CO2 om året.


———–

Okay, har i hørt om Greenpeace?
Greenpeace startede med at en flok hippier for ca. 50 år siden ville sejle et skib ind i et område ved Alaska, hvor det amerikanske militær havde planlagt at teste atomvåben. Hippierne tog afsted for at forhindre at naturen blev forurenet – sygt nok, og pænt farligt! De blev stoppet af militæret, før de nåede deres mission, men fortsatte med at kæmpe for naturen, og findes nu over hele verden.

Greenpeace er mest kendt for at lave iøjnefaldende og opfindsom aktivisme, der kan være en lille smule farligt, eller er mega provokerende. Som når man eksempelvis sejler en gummibåd ind mellem en hval og et hvalfangerskib, klatrer op på olieboreplatforme for at stoppe dem, eller går ind til Dronningens gallamiddag og laver et vildt bannerdrop.

Men det Greenpeace laver mest, er faktisk at afsløre hvor hensynsløse f.eks olieindustrien er, og hvor uambitiøse politikerne er i forhold til at lave ordentlig klimapolitik. Det kræver altså noget seriøst hjernearbejde at kunne regne ud f.eks. præcist hvordan den danske regering har tryllet med tallene i sit klimaudspil, og så bevise det. Greenpeace er ligesom Batman, men Batman der kæmper for at stoppe atomkraft, kulkraft, olieboringer og hvalfangst. Og for at ændre det danske landbrug, der forurener vores grundvand og udleder både ammoniak og gylle … adr!

Greenpeace er nummer 3 på videnslisten, for de har faktisk ikke lavet noget specielt godt fakta materiale hvis man lige er startet med at være klimainteresseret. Til gengæld laver de afsløringer, og er både seriøse og kritiske, i Danmark især over for landbruget, der står for 20% af klimagasudledningerne i Danmark! Du kan læse mere her, om de forskellige emner Land, Hav og Klima


———-

Jesper Theilgaard

Det næste sted vi vil anbefale jer at kigge, er på Jesper Theilgaards hjemmeside. Jesper var tidligere den der bestilte vejret til Danmark – ej, klimagas, han er meteorolog og har været vært på Danmarks Radios vejrudsigt i mange, mange, mange år. Han er super klog, virkelig venlig, og dygtig til at fortælle om vejret og klimaet.

På hans hjemmeside kan man læse om alle mulige forskellige ting der har forbindelse til klimaet. Siden er ikke designet til undervisning, men man kan sagtens læse derinde og blive inspireret til hvad man kan undersøge nærmeret. Hvis altså man ved lidt i forvejen, om hvad klimaet er for noget.

Jesper Theilgaard beder også børn og unge om at komme ind i arbejdet for klimaet. Han snakker også om, hvad der er udfordringer ved at forandre samfundet, sådan noget som demokrati og internationale beslutninger. Jesper er lidt ligesom Yoda fra Star Wars, bortset fra at han ikke er grøn, og bruger The Force på en lidt anden måde.

Noget af det bedste man kan bruge Jesper Theilgaards side til er, at fortælle voksne der ikke forstår hvorfor vi alle sammen skal gøre noget for klimaet NU, at han har sagt det. Vis dem det. De kender ham fra TV. Spørg dem om de virkelig tror at han tager fejl? Hvor tit har han ikke haft ret med vejrudsigten? Han siger ikke, at du skal skolestrejke – men vi vil vædde med, at det er fordi han ikke vil være uvenner med de andre voksne, og han har jo en business han skal passe også.

_________

Videnskab.dk

I gamle dage (sidste årtusinde) læste vi Illustreret Videnskab på biblioteket. Det var et trykt magasin eller blad. Der var artikler om dinosaurer og flyvende biler i fremtiden og menneskets krop og hangarskibe. Alt muligt spændende, og med billeder. (Ordet magasin betyder beholder, at det indeholder noget. Du kan kan putte mad i en pose og kalde den et mad-magasin. Hvis du putter billeder af mad i en pose er det et illustreret mad-magasin.)

Nå, men nu om dage har vi videnskab.dk, og der er der en søgefunktion, og hvis du skriver klima i den, eller trykker her, så får du en oversigt over de af deres artikler der handler om klimaet. Videnskab.dk er liiidt ligesom wikipedia, din lærer synes måske ikke det er en god kilde at henvise til, men “det er altså ret solidt, det de laver,” er der en fysik/kemi og biologilærer vi kender der har sagt.

Vi vil godt advare om at noget af det de skriver, for eksempel om fødevaremangel i fremtiden, er ret deprimerende eller angstprovokerende. Men det er jo også derfor vi strejker. Fordi vi ikke vil opleve fødevaremangel. Fordi vi vil have en grøn og lækker fremtid!

________

Klimarådet

Klimarådet er et råd, der skal rådgive om politik og samfundsændringer for at vi kan leve klimavenligt, i stedet for at få endnu flere og endnu voldsommere klimaforandringer. Deres rapporter er skrevet på et ret højt niveau, men hvis man læser dem, og forstår graferne, så er beskeden tydelig: Danmark gør slet ikke nok!

Hvis du kan forstå rapporten her, så er du sej. Hvis ikke du kan forstå den, så er det okay! Det vigtigste er, at du gør noget for at påvirke dine omgivelser, for eksempel ved at nægte at flyve på ferie, spiser mindre kød, og generelt køber færre ting. Vi ved godt at det er besværligt, men hvis ikke vi begynder at gøre noget andet end vi plejer, både som personer og som samfund, så bliver det seriøst fucked for os, vores børn og børnebørn.

11 minutters hardcore sandhed.

Okay, hvis du ikke vil læse rapporten, som er mest henvendt til nørder, så se den her film. Den beskriver meget godt hvad det er der sker. Den er hardcore. Spørg dine forældre og lærere og alle voksne om det passer, og hvad deres plan er i forhold til fremtiden …


https://youtu.be/VnyLIRCPajM


Skrevet af Andreas “Klima Hunni” Engholm, Den Grønne Studenterbevægelse og Klimastrejke

PS. Hvis du er god til engelsk, så kan du læse denne rapport fra FNs Internationale Panel for Klimaforandringer. Det er ikke nemt at læse, men til gengæld besvarer det rigtigt mange spørgsmål, og viser også nogle løsninger. Hvis alle læste den, forstod den, og gjorde som der er anbefalet i den, så var vi godt på vej i forhold til at lave gode klimaløsninger.